Category - General Knowledge
Part - World History
Question No. - 25
Time - 25 Minuts
1. When did the First World War start?
a) June 28, 1914
b) July 28, 1914
c) August 28, 1914
d) July 28, 1915
Ans- b) July 28, 1914.
2. When did the First World War end?
a) Decemberr 11, 1915
b) November 11, 1916
c) December 11, 1917
d) November 11, 1918
Ans- d) November 11, 1918.
3. When did the second World War start?
a) June 1, 1939
b) September 1, 1939
c) November 1, 1939
d) September 1, 1940
Ans- b) September 1, 1939.
4. When did the second World War end?
a) July 2, 1945
b) June 2, 1945
c) September 2, 1945
d) September 2, 1946.
Ans- c) September 2, 1945 when Japan formally signed the Instrument of Surrender on board the USS Missouri in Tokyo Bay.
5. When Japan staged a surprise attack on Pearl Harbor?
a) December 7, 1939
b) December 7, 1940
c) December 7, 1941
d) December 7, 1942
Ans- December 7, 1941.
6. When United States attacked Hiroshima with an atomic bomb?
a) August 5, 1945
b) August 6, 1945
c) August 7, 1945
d) August 8, 1945
Ans- August 6, 1945 from first atomic bomb, named Little Boy with the power or approximately 15 kilotons of TNT. This gun-type weapon, weighing about 9,700 pounds.
7. what was the name of plane which was used to drop the atomic bomb on Hiroshima?
a) Tom Martin, a B-29 bomber
b) Enola Gay, a B-29 bomber
c) Black Thunder, a B-29 bomber
d) Black hole, a B-29 bomber
Ans- b) Enola Gay, a B-29 bomber
8. what was the name of plane which was used to drop the atomic bomb on Nagasaki?
a) Bockscar, a B-29 bomber
b) Enola Gay, a B-29 bomber
c) Red Horse, a B-29 bomber
d) Black Storm, a B-29 bomber
Ans- a) Bockscar, a B-29 bomber.
9. When was United States attacked Nagasaki with an atomic bomb?
a) August 8, 1945
b) August 9, 1945
c) August 10, 1945
d) August 11, 1945
Ans- b) August 9, 1945 Second atomic bomb, named Fat Man with the power or approximately 21 kilotons of TNT. the plutonium-based atomic bomb with 10,800 pounds.
10. What was the first target of USA for second atomb bomb attack?
a) Kokura
b) Tokio
c) Sapporo
d) Fukuoka
Ans- a) Kokura, On August 9, 1945, poor visibility caused by cloud cover over Kokura led the bomber crew to abandon their primary target. Instead, they diverted to Nagasaki.
10. When dissolution of the Soviet Union, or USSR (Union of Soviet Socialist Republics), formally occurred?
a) December 26, 1989
b) December 26, 1990
c) December 26, 1991
d) December 26, 1992
Ans- c) December 26, 1991 with the declaration of its dissolution by the Soviet of the Republics.
10. When The USSR (Union of Soviet Socialist Republics) was formally established?
a) November 30, 1921
b) December 30, 1921
c) November 30, 1922
d) December 30, 1922
Ans- d) December 30, 1922 through a treaty signed by the Russian SFSR, Ukrainian SSR, Byelorussian SSR, and the Transcaucasian SFSR.
11. When abraham lincoln died?
a) 15 April 1864
b) 15 May 1864
c) 15 April 1865
d) 15 May 1865
Ans- c) 15 April 1865 in Ford's Theatre, Washington, D.C., U.S. by John Wilkes Booth.
12. When did the US Civil War officially start?
a) April 12, 1860
b) April 12, 1861
c) April 12, 1862
d) April 12, 1863
Ans- b) April 12, 1861, Confederate troops fired on Fort Sumter in South Carolina's Charleston Harbor. Less than 34 hours later, Union
forces surrendered. Traditionally, this event has been used to mark the beginning of the Civil War.
13. When did the US Civil War officially ended?
a) April 9, 1864
b) May 9, 1864
c) April 9, 1865
d) May 9, 1865
Ans- c) April 9, 1865, with the surrender of Confederate General Robert E. Lee to Union General Ulysses S. Grant at
Appomattox Court House.
14. What was the neme of The first (and only) king of the United Kingdom to receive a death penalty?
a) Louis XVII
b) Louis XVI
c) King Charles I
d) King Charles II
Ans- c) King Charles I of England, Scotland, and Ireland, who was publicly executed by beheading on January 30, 1649.
15. When did the English Civil War start?
a) 22 August 1641
b) 22 August 1642
c) 22 August 1643
d) 22 August 1644
Ans- b) 22 August 1642, which were fought between Charles I and Parliament.
16. When did the English Civil War end?
a) 3 August 1651
b) 3 September 1651
c) 3 August 1652
d) 3 September 1652
Ans- b) 3 September 1651.
17. When did Germany disintegrate?
a) 1871
b) 1872
c) 1873
d) 1874
Ans- a) 1871 but was later split into East and West Germany after World War II.
18. When was Martin Luther King Jr. died?
a) 1 April 1968
b) 2 April 1968
c) 3 April 1968
d) 4 April 1968
Ans- d) 4 April 1968 in St. Joseph's Hospital Memphis, Martin Luther King was shot dead while
standing on a balcony outside his second-floor room at the Lorraine Motel in Memphis, Tennessee.
19. When did the Russian Revolution start?
a) 8 March 1914
b) 8 March 1915
c) 8 March 1916
d) 8 March 1917
Ans- d) 8 March 1917.
20. When did the Russian Revolution end?
a) 16 June 1921
b) 16 June 1922
c) 16 June 1923
d) 16 June 1924
Ans- c) 16 June 1923.
21. When did the Chinese Civil War start?
a) 1 August 1927
b) 1 August 1928
c) 1 August 1929
d) 1 August 1930
Ans- a) 1 August 1927, This prolonged struggle started for control over China's future emerged after the Second World War, when the
Chinese Communist Party (CCP) and Nationalist Party – or Kuomintang (KMT) – had temporarily united to prevent Japanese occupation.
22. When did the Chinese Civil War end?
a) 7 December 1948
b) 7 December 1949
c) 7 December 1950
d) 7 December 1951
Ans- b) 7 December 1949, The Chinese Civil War was fought between the Kuomintang-led government of the Republic of China and the forces of the Chinese Communist Party (CCP), with armed conflict
continuing intermittently from 1 August 1927 until 7 December 1949, resulting in a CCP victory and control of mainland China.
23. When did the first China Japan War start?
a) 25 July 1894 – 17 April 1892
b) 25 July 1894 – 17 April 1893
c) 25 July 1894 – 17 April 1894
d) 25 July 1894 – 17 April 1895
Ans- d) 25 July 1894 – 17 April 1895, that marked the emergence of Japan as a major world power and demonstrated the weakness of the Chinese empire.
24. When did the second China Japan War start?
a) 7 July 1937 – 2 September 1944
b) 7 July 1938 – 2 September 1944
c) 7 July 1937 – 2 September 1945
d) 7 July 1938 – 2 September 1945
Ans- c) 7 July 1937 – 2 September 1945.
25. When did the American Revolution start?
a) 1765–1782
b) 1765–1783
c) 1765–1784
d) 1765–1785
Ans- b) 1765–1783 it was a colonial rebellion and war of independence in which the Thirteen Colonies broke from British rule to form the USA.